VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE RODITELJA

Roditeljstvo nije uvek lako. Mada je obično zadivljujuće i nagrada za roditelje posmatrati svoje dete kako raste i pomagati mu da postane nezavisno, to može takođe biti beoma težak posao. Kada mislimo da je naše dete nesrećno ili brinemo zbog njegovog ponašanja, često postanemo strogi prema sebi i mislimo da ne obavljamo dobro svoj zadatak. Sledeće preporuke su za svakog roditelja koji je zabrinut za svoje dete, ili oko svojih roditeljskih veština:

VI I VAŠE DETE
- Proverite da li vaše dete zna da ga volite i da ste ponosni na njega. Čak i u situacijama kada je gužva ili stresno , i imate doživljaj da pokušavate da se borite za opstanak, jedna reč ili zagrljaj će mnogo značiti u uveravanju deteta da može da računa na vas. Pohvalite ga za ono što radi dobro i ohrabrite da isprobava nove stvari.

- Budite iskreni u vezi svojih osećanja- ne morate da budete savršeni. Mi svi grešimo i vičemo ili kažemo nešto neprijatno s vremena na vreme. Ako se to desi , kažite detetu da vam je žao i objasnite zašto se to desilo. Tako će dete naučiti od vas da je OK praviti greške i da to ne znači da je neko loša osoba.
- Budite jasni oko toga šta je prihvatljivo, a šta ne i kažite detetu zašto. Detetu je potrebno da zna šta je OK a šta nije, kao i šta će se desiti ako pređe granicu. Uradite ono što ste rekli jer će se u suprotnom dete osećati zbunjenim ili prestati da poštuje granice.
- Prihvatite svoju sopstvenu ulogu –vi ste roditelj, zato se nemojte plašiti da donosite teške odluke. Ako dete vidi da se plašite njegovih reakcija i zato mu uvek popuštate, to će učiniti da sebe doživljava kao veoma moćnog a to je za dete zastrašujuće. Detetu je potrebno da zna da ste vi tu da ga sačuvate sigurnim.

POMOĆI DETETU
- Zabrinjavajuća ili teška ponašanja mogu biti kratkoročna , zato dajte neko vreme. Sva deca prolaze kroz faze u kojima se osećaju uznemireno ili ljuto i to mogu da pokažu na mnogo načina, na primer, kroz napade besa, plač, probleme sa spavanjem ili tuču sa drugovima i braćom i sestrama. To može biti adaptacija na promene u porodici ili školi, ili samo ispoljavanje novih emocija, i obično prerastu ovo zabrinjavajuće ponašanje kroz spontani razvoj ili uz vašu podršku.

- Pričajte sa svojim detetom: čak i mala deca mogu razumeti kada se priča o osećanjima i ponašanju, ako im date šansu da se o tome priča.Uzmite ih nežno i dajte im neki primer onoga o čemu govorite, npr "Kada si rekao da mrziš Milicu, bio si zaista ljut. Šta te je toliko naljutilo?" ili "Kada ne možeš da zaspiš, da li razmišljaš o nečemu što te brine?"
- Kada su u pitanju starija deca, ona u početku možda neće želeti da govore. Dajte im do znanja da se brinete o njima i da ste tu ako ste im potrebni. Ako dete voli da na taj način komunicira možete mu poslati meil ili poruku.
- Pitajte dete šta ono misli da bi moglo da pomogne , ona često imaju veoma dobre ideje za rešavanje sopstvenih problema.
- Razgovarajte sa drugim roditeljem o svojim brigama, kada dete nije prisutno. On će možda imati različito viđenje onoga što se dešava. Dogovorite se kako da se odnosite prema određenom ponašanju tako da koristite isti pristup i podržavate jedno drugo. Deca su hitra da iskoriste neslaganje roditelja, ona pokušavaju i koriste priliku da rade po svome.BRIGA O SEBI
- Ako vaše dete ima probleme, ne budite oštri prema sebi ili se okrivljavati. Koliko god bilo uznemirujuće to što vaše dete ima težak period, i to čini vaš odnos stresnim , vi niste loš roditelj.Deca se često istresu na onoga ko im je najbliži, tako da možda vi na svojoj koži osetite efekat njihovih snažnih emocija.

- Ako ste imali teška iskustva tokom odrastanja, ili imate probleme na planu mentalnog zdravlja, mogu vas veoma brinuti razmišljanja da će se to desiti i vašem detetu. Ali ljubav i briga i činjenica da se trudite da pomognete mogu ga zaštititi. Obezbediti pomoć za dete, ali i za sebe, može dati šansu da se svi osećaju bolje.
- Ako vas ono što se dešava preplavi, važno je da to prepoznate. Razgovarajte sa nekim kome verujete i vidite šta on misli.Mnogi ljudi nastavljaju da se bore sa veoma teškim situacijama zato što veruju da to moraju da iznesu sami i da ne zaslužuju bilo kakvu pomoć.
- Prijatelji i porodica često mogu da pomognu- ne plašite se da ih pitate da preuzmu vaše dete na vremenski period koji vam je potreban da nešto razrešite. Možete im vratiti uslugu kada stvari budu bolje za vas.
- Lako je reći da obezbedite neko vreme za sebe lično, ali u realnosti to nije tako jednostavno. Možete biti prezauzeti, iscrpljeni ili nespremni za vežbanje i hobije. Ali izlazak sa prijateljima, gledanje filma na DVD-iju ili omiljena hrana mogu pomoći.
- Potražite profesionalnu pomoć ako se osećate veoma loše. Traženje pomoći od vašeg lekara ili traženje da vas uputi na savetovanje je pokazatelj snage a ne slabosti. Ne možete pomoći svom detetu ako vi niste adekvatno podržani. Neki roditelji se plaše da će njihovo roditeljstvo biti osuđeno i da će im deca biti oduzeta ako priznaju da imaju teškoće sa kojima se bore.Oduzimanje se dešava samo kada je dete zlostavljano ili zanemarivano a uloga profesionalaca je da vas podrže da brinete o svom detetu koliko god možete.

Za savete i podršku za roditeljstvo pozovite 0800 007 000
svakog dana osim ponedeljka od 17 do 20h.

Vaša savetnica

Za uređivanje ovog teksta korišćeni su materijali sa sajta http://www.youngminds.org.uk/