KAKO SE PRIPREMITI NA PRINOVU U PORODICI

Iščekivanje rođenja deteta po svemu je posebno razdoblje u životu budućih majki i očeva. Žena u tom periodu prolazi kroz neverovatan niz promena – fizičkih, ponašajnih i emocionalnih. Poznavanje onoga što se događa tokom tog razdoblja budućim roditeljima može biti od velike koristi jer sa razumevanjem svih promena, ukida se mesto strahu, zbunjenosti ili nemiru. Kao i u svim drugim osetljivim periodima, podrška bližnjih za vreme trudnoće je izuzetno važna, a važno je i da majke misle na sebe i više nego inače.

Telo trudnice menja se gotovo naočigled nje i bližnjih, što se može činiti neverovatnim, a dovesti i do niza pitanja koja su uz to vezana. Informisati se prvenstveno kod svog lekara, pa na proverenim portalima, forumima i specijalizovanim web stranicama može biti od velike koristi. Takođe, nije loše ni zaviriti u običan školski anatomski atlas kako bi se dobio uvid u smeštaj bebe u majčinom telu obzirom na organe, kosti i mišiće. Sigurno će vam koristiti informacija o tome u kom se mesecu pojačano razvija koji deo tela Vašeg deteta, ali i gde mu je smeštena glava ili ruke unutar tela majke. Trudnoća sa sobom može nositi i promene koje majkama mogu biti neprijatne pa čak i bolne. Glavobolje, mučnine, bolovi u nogama i leđima mogu značajno otežati svakodnevnicu trudnica. Zbog toga je potrebno biti u stalnom kontaktu sa lekarom te znati kako i čime sebi pomoći. Svakako će od velike koristi biti savet starijih i iskusnijih članova porodice, ali svaki dobronameran savet svakako treba proveriti u kontaktu s medicinskim osobljem.
Samo u proteklih 20 godina medicinska tehnologija je rapidno napredovala, donoseći nam informacije o mnogim procesima u koje ranije nije bilo moguće imati uvid. Tako su i mnogi mitovi koji su donedavno nesmetano egzistirali, uspešno opovrgnuti. Neki od njih su da trudnice moraju apstinirati od polnih odnosa, maksimalno mirovati i ne vežbati, jesti samo nekoliko namirnica, ne piti nikakve lekove i slično. Bitno je znati da u svakoj od faza trudnoće možete znati kod koga se informisati i čiju pomoć potražiti. Sasvim je prirodno da će vam se raspoloženje često menjati, da ćete osećati nemir, zbunjenost pa čak i zabrinutost vezanu uz tok trudnoće, razvoj deteta i na kraju, porodjaj. Moguće je da ćete u trenucima nesigurnosti dovoditi u pitanje svoje kompetencije i spremnost na novu, majčinsku ulogu. Takođe, neke žene prožive i značajan pad u opštem samopouzdanju tokom trudnoće. Ono što svakako vredi zapamtiti jeste da su gotovo sve takve promene prirodne i apsolutno normalne. Kao što telo buduće majke prolazi kroz neopisiv pregršt promena, tako i njena svest reaguje, zbog čega može imati nekada ushićene i nežne, a nekada oprezne pa čak i uplašene misli. Obzirom na to da su emocije u svom misaonom i osećajnom delu povezane, jasno nam je zbog čega se možete u jednom času osećati razdraženo, a u drugom sasvim smireno. Kada se setimo da se na hormonskoj razdaljini u trudničinom telu događa pravi festival, možemo razumeti da je svašta moguće i prihvatljivo. Ponekad manje osetljive žene u trudnoći postanu jako senzibilne, a i promena u suprotnom smeru se događa. Bitno je da trudnica i njeni najbliži budu upoznati sa promenama koje mogu očekivati, kako bi znali na što trebaju reagovati. Razumevanje i bezrezervna podrška u razdoblju iščekivanja rođenja deteta nezamenljivi su za buduću majku i svakako vrše prevenciju pregršt nepovoljnih raspleta.

U malom broju slučajeva tokom i nakon trudnoće neke majke doživljavaju duža i ozbiljnija razdoblja promena raspoloženja, kao i depresivne smetnje. U takvim je slučajevima posebno važno kontaktirati lekara ili psihologa kako bi majka što pre dobila podršku koja joj je potrebna. Obzirom da je period trudnoće veliki izazov za telo i duh majke, za vreme koje se ona suočava sa velikim i specifičnim zahtevima, ne čudi nas da je nekim majkama potrebna pomoć u suočavanju s njima. Važno je naglasiti da obraćanjem psihologu niko ne postaje ili dokazuje da je manje sposoban, vešt ili pametan. Događa se upravo suprotno. Spoznati da nam je u nečemu potrebna pomoć osobina je mudrih i jakih ljudi koji shvataju da niko ne može znati sve. Istovremeno, obratiti se na pravo mesto po savet ili preporuku znači da na izazove i teškoće gledamo kao na priliku za učenje i rast.

No ipak, usprkos celom nizu web stranica, štampanih knjiga i priručnika, kao i informativnih letaka koji su dostupni u svakoj ambulanti, koji su svi od reda puni korisnih i proverenih saveta o trudnoći, ni iz jednog od nabrojanih materijala nećete dobiti osećaj kako je to biti u „blaženom stanju“. Ni jedan od njih ne može preneti iskustvo prvog osećanja bebinih kretnji u trbuhu, niti toplinu koja preplavljuje u pomisli na malo biće koje se sprema doći u majčin zagrljaj. Svaki od tih doživljaja, kao i još pregršt njih, vaši su i jedinstveni. Stoga – samo hrabro. Žena je biološki opremljena svim što može trebati detetu pre porodjaja, a i nakon, tokom prvih nekoliko meseci. Nije presudno koliko ste knjiga o trudnoći pročitali, znate li detaljno opisati faze detetovog razvoja i hoćete li znati jednog dana napraviti najbolju kašicu za svoje dete. Ono što je bitno je da ste vi proizvođač neograničene ljubavi i topline koje su ipak najbitnije što majka može pružiti svome detetu.

Za savete i podršku za roditeljstvo pozovite 0800 007 000
svakog dana osim ponedeljka od 17 do 20h.

Vaša savetnica

Izvor: hrabritelefon.hr.